Neden iyi zeytinyağı?

köstem zeytinyağı müzesi neden zeytinyağı organik organik zeytinyağı sağlık zeytin zeytinyağı zeytinyağının sağlığa yararları zeytinyağının yararları

Zeytinyağının yararları bitmeyen bir listedir, uzar gider... Tabii aşağıda sayılan yararların zamanında toplanmış, "kontinü sistemde" hava değmeden, toplandığı gün soğuk sıkım yapılmış zeytinyağları için geçerlidir. Bu şartlarda sıkılmamış zeytinyağları yine de diğer yağlara oranla yararlıdır ama ilaç mahiyetinde sayılmaz.

Zeytinyağı içerisindeki oleik asit, tekli doymamış yağ vücut için yararlı bir yağdır. Zeytinyağı kandaki DHL dediğimiz iyi huylu kolesterolü arttırır; LDL, yani kötü kolesterolü düşürür.

Hücrelerin yaşlanmasını geciktiren antioksidanlar, vücudumuzdaki zararlı maddeleri etkisiz hale getiren önemli maddelerdir. Düzenli zeytinyağı tüketenlerde yüksek antioksidan seviyesi oluşur. Yapılan bilimsel araştırmalarda göğüs kanserine, prostat kanserine, bağırsak kanserine karşı vücudu koruduğu kanıtlanmıştır.  

İçerdiği A, D, E, K vitaminleri çocukların ve erişkinlerin kemik gelişimine yardımcı olması, kalsiyum emilimini arttırması bakımından kemiklerin güçlenmesini sağlar, kemik erimesini engeller.  

E vitamini ve içerdiği diğer antioksidanlarla serbest radikallerin hücreleri tahrip etmesini engeller, yaşlanmayı geciktirir. Cilde, tırnaklara ve saça sürüldüğünde çok yararlıdır. Kuru cildi canlandırır kırışıklıkları azaltır.  

Mide asidini azaltarak gastrit, ülser gibi hastalıklara karşı mideyi korur. Boş mideye içildiğinde mideyi çepeçevre sararak koruyucu tabaka oluşturur. Mide için kullanılacak olan yağın düşük asitli Sızma Zeytinyağı olması önemlidir. 

Hamur işlerinizin ömrünü zeytinyağı kullanarak uzatabilirsiniz. İçerdiği E vitamini sayesinde bayatlamayı geciktirir.

Bilinenin aksine zeytinyağının yanma seviyesi diğer yağlara göre daha yüksektir ve kızartmada kullanıldığında yiyeceklerdeki yağ çekme oranı daha düşük olur. Fakat zeytinyağının içeriğindeki yararlı maddeler uçucu olduğundan kızartma esnasında duman çıkabilir.

Zaman ilerledikçe zeytinyağının mucizeleri bilim adamları tarafından keşfediliyor. Keşfedildikçe bu yazı da güncellenecektir.

 

 


Önceki


Yorum bırakın

Yorumlarınız yayınlanmadan gözden geçirilir